BARSZCZ PO CHŁOPSKU

Barszcz po chłopsku 2 L wywaru z kości, 60-80 dkg buraków, 3-4 dkg grzybów suszonych, 10 dkg śliwek suszonych, 8 dkg cebuli, 10 dkg słoniny, 2 dkg mąki, zakwas buraczany, sól, pieprz, cukier do smaku.Oczyszczone buraki upiec w piekarniku, przestudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować,pokrajać w paseczki Śliwki umyć, namoczyć, ugotować i prze­trzeć. Obraną cebulę pokrajać w kostkę razem ze słoniną. Słoninę częściowo stopić, dodać cebulę, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z wywarem z kości, grzybami, buraczkami, przetartymi śliwkami, wywarem z grzybów i zakwasem, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami ze skwarkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone