BARSZCZ PO KRÓLEWSKU

Barszcz po królewsku 1 L wody, 40 dkg buraków, 50 dkg dziczyzny, 2 dkg grzybów suszonych, 25 dkg włoszczyzny bez kapusty,8 dkg cebuli, zakwas buraczany, 150 ml śmietany,2 żółtka, pęczek koperku, sól, pieprz i cukier do smaku.Oczyszczone buraki ugotować, przestudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Mięso umyć, zalać wodą, dodać namoczone grzyby, posolić i ugotować wywar. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę oraz zrumienioną na płycie cebulę. Miękkie mięso i grzyby wyjąć, pokrajać w paseczki, a wy­war połączyć z buraczkami i zakwasem buraczanym, gotować około 10 minut. Następnie przecedzić, połączyć z mięsem, grzybami, śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami ze skwarkami i posiekanym koperkiem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone