DUSZENIE

Duszenie jest najczęściej stosowanym sposobem przyrządzania typowych prostych potraw z grzybów. Do przyrządzania duszonych j potraw z grzybów używa się grzybów świeżych, w zimie natomiast  solonych lub pasteryzowanych. Grzyby dusi się zwykle we własnym j soku z dodatkiem smażonej cebuli; jedynie do grzybów twardych, wymagających długiego duszenia, np. kurek, dolewa się nieco wody. i Miękkie grzyby podprawia się najczęściej śmietaną zmieszaną z mąką bądź żółtkami lub dodaje się do nich surowe masło. Potrawa  bardzo zyska na wyglądzie i wartości odżywczej, jeżeli przed podaniem posypiemy ją posiekaną zieleniną.Pieczenie i zapiekanie ma dość ograniczone zastosowanie w przyrządzaniu potraw z grzybów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone