DWIE SAŁATKI PO AMATORSKU

Sałatka z pieczarek po amatorsku I 40 dkg pieczarek, 10 dkg orzechów włoskich bez łupin, : 6-8 dkg ketchupu, 15 ml soku cytrynowego, sól, pieprz, cukier, czosnek, papryka mielona i kilka suszonych liści mięty do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą oso­loną wodą, ugotować, odcedzić i wystudzić. Orzechy sparzyć wrzą­cą wodą, obrać ze skórki, posiekać, połączyć z pieczarkami, ket­chupem, sokiem cytrynowym i roztartymi przyprawami, pozosta­wić w chłodziarce na 30 minut. Przełożyć do szklanej salaterki, udekorować. Sałatka z pieczarek po amatorsku II 25 dkg pieczarek, 25 dkg pomidorów, 10 dkg śliwek suszonych, 150 ml śmietany kremowej, sól, cukier, pieprz I sok cytrynowy do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą oso­loną wodą, ugotować, odcedzić i wystudzić. Pomidory^ umyć, spa­rzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Śliwki umyć, namoczyć, ugotować w małej ilości wody, przetrzeć, wystudzić, połączyć z ubitą śmietanką, pieczarkami i pomidorami, doprawić do smaku. Przełożyć do szklanej salaterki, udekorować i zaraz po­dawać.

 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone