GRZYBY BOGATE W WITAMINY

Zawartość węglowodanów w suchej masie grzybów wynosi około 40%, czyli nieco mniej niż w innych produktach roślinnych. Węglo­wodany grzybów mają jednak dużą wartość odżywczą. Składniki mineralne stanowią około 8% suchej masy grzybów. Są to pewne ilości fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza oraz inne pierwiastki w śladowych ilościach. Zawartość składników mi-‚ neralnych w grzybach zależy w dużym stopniu od gleby, w której one rosną. Grzyby na ogół bogate są w witaminy, choć każdy gatunek wyka- uje pod tym względem inne właściwości. Pewne witaminy wystę- lują w grzybach obficie, dotyczy to witamin z grupy B (Bj, B2, PP)> me zaś w bardzo małej ilości lub nawet wcale.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone