GRZYBY PO KASZTELEŃSKU

1kg grzybów świeżych (borowiki, gąski, koźlarze lub maślaki), 15 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg mąki,100 ml śmietany, 1/2 kg ziemniaków drążonych,4 jaja, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku. Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umyć, pokrajać w pa- seczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości na małym ogniu często mieszając. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, wlać śmietanę, doprawić do smaku. Ziemniaki umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzic. Naczynia żaroodporne wysmarować tłuszczem, z jedng strony na­łożyć grzybów, obok ułożyć ziemniaki, wbić jaja, posypać przypra­wami i startym serem, zapiec. Podawać w tych samych naczyniach z dodatkiem surówek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone