GRZYBY PO MARYNARSKU I W BIAŁYM WINIE

Grzyby po marynarsku20 dkg grzybów suszonych, 20 dkg cebuli, tłuszcz, 10 dkg ketchupu, 4 białka, 2-3 dkg mąki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcedzić, odsączyć, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z grzybami i ketchupem, dusić kilka minut, doprawie do smaku Potrawę przełożyć do naczyń żaroodpornych, przykryć ubitą pianą z białek wymieszaną z przesianą mąką i przyprawami,zapiec. Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami. Grzyby w białym winie. 1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski lub maślaki), tłuszcz, białe wytrawne wino,10 dkg orzechów włoskich bez łupin, sól, pieprz i czosnek do smaku.Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umyć, pokrajać w pa- seczki, podsmażyć, skropić winem i dusić na małym ogniu, miesza­jąc. Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać, dodać do grzybów pod koniec duszenia, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone