HERBATA Z POMARAŃCZĄ I WINA

Herbata z pomarańczą. Zaparzyć 1 łyżeczkę herbaty Dar- jeeling lub Ceylon. Dodać posiekaną skórkę z Vi pomarańczy i szczyptę mie­lonego cynamonu. Można również po­dawać tę herbatę z plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Ratafia z kwiatów pomarańczy. Macerować 50 g płatków kwiatu pomarańczy w litrze wódki przez 4 dni. Odcedzić, dodać 300 g cukru rozpusz­czonego w Vi litra wody. Przelać do bu­telek. Jest to uspokajający likier, który należy pić wieczorami po kolacji jako jeden z najprzyjemniejszych środków nasennych. Pomarańczowe wino na aperetif.  Macerować przez 15 dni skórkę z 6 pomarańczy w Vi litra wódki lub in­nego 45% alkoholu, dodać 2 litry bia­łego wina, w którym rozpuścić należy uprzednio 500 g cukru. Odcedzić, zlać do butelek i odstawić na przynajmniej tydzień – im starsze, tym lepsze.Tonizujące wino pomarańczowe.   Macerować 100 g posiekanych świe­żych liści pomarańczy w litrze dobrego białego wina. Spożywać przed posiłka­mi. Napój ten stanowi doskonały ape- ritif pobudzający trawienie, tonizujący i oczyszczający.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone