JAK ZROBIĆ WŁASNY OCET

Ocet domowej roboty. Do garnka z octem z białego wina włożyć gałązki ziół. Podgrzewać de­likatnie, a następnie odstawić na 30 minut.Przelać aromatyczny ocet do dzba­nuszka, starając się, by nie dostały się tam zioła.Wypełnić wysterylizowaną butel­kę aromatyzowanym octem, na koniec dodać gałązkę świeżego zioła.W ten sposób można przygotowy­wać octy tymiankowe, miętowe itp. Ocet czosnkowy.  Obrać główkę czosnku średniej wiel­kości i umieścić ją w wysterylizowanej butelce. Zalać litrem octu z białego wina. Macerować przez 2 tygodnie. Ocet cebulowy. Obrać 2 cebule średniej wielkości, macerować je przez 3 tygodnie w xh litra octu ze szczyptą białego pieprzu. Ocet cytrynowy. Wycisnąć sok z 4 cytryn do Vi litra octu z białego wina. Macerować przez 10-15 dni. Ocet ten nadaje się do przy­prawiania sałatek. Doskonale się łączy z oliwą z oliwek. Ocet tymiankowy. Umieścić 60 g tymianku w garn­ku z litrem octu z białego wina. Pod­grzać i parzyć przez 30 minut. Przelać aromatyzowany ocet do dzbanuszka, uważając, by nie dostały się tam zio­ła. Przelać do wysterylizowanej bu­telki, na koniec dodać gałązkę świe­żego zioła.

 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone