KAPUŚNIAK KAPUCYŃSKI I LITEWSKI

Kapuśniak litewski 5 1 wywaru z mięsa i warzyw, 10-dkg cebuli, 20 dkg wieprzowiny bez kości, tłuszcz, 40 dkg kapusty kwaszonej, 2 dkg grzybów suszonych, sól, pieprz, przyprawa do zup i papryka mielona do smaku. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć, dodać cebulę, lekko zrumienić, połączyć z wywarem i pokrajaną kapustą, ugotować. Grzyby umyć, namoczyć i ugoto­wać, pokrajać w paseczki, wymieszać z zupą, zagotować i dopra­wić do smaku.Podawać z ziemniakami ze skwarkami. Kapuśniak po kapucyńsku 5 1 wywaru z mięsa i warzyw, 2 dkg grzybów suszonych, 50 dkg kapusty białej, 5 dkg kaszy gryczanej, 150 ml śmietany, 15 dkg kiełbasy, sól, pieprz, przyprawa do zup, majeranek i papryka mielona do smaku.Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kapustę opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kaszę opłukać, zalać wywa­rem (150 ml) i ugotować na parze pod przykryciem. Następnie połączyć z kapustą, śmietaną, pokrajanymi w paseczki grzybami, kaszą oraz pokrajaną w półplasterki kiełbasą, chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone