KAPUŚNIAK KUJAWSKI

Kapuśniak kujawski 10 L wywaru z kości i warzyw, 2 dkg grzybów suszonych, 5 dkg kaszy jęczmiennej, 10 dkg pietruszki, 10 dkg marchwi, 10 dkg obranych ziemniaków, 25 dkg kapusty kwaszonej, 10 dkg boczku wędzonego, 8 dkg cebuli, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do zup, papryka mielona do smaku. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kaszę opłukać, zalać częś­cią wywaru, ugotować. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do kaszy pod koniec gotowania razem z pokraja­nymi w kostkę ziemniakami. Kapustę pokrajać, zalać pozostałym wywarem, ugotować. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopie, dodać drobno pokrajaną cebulę, podsmażyć, połączyc z grzybami pokrajanymi w paseczki, kaszą i kapustą oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawić do smaku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone