Kilogram przyprawy za tysiąc dolarów

Która ze znanych przypraw osiągnęła aż tak wysoką cenę? To szafran, czyli pręciki z jednej odmian krokusa. Szafran poznany został już 3000 lat p.n.e., wzmianki o nim znaleziono w egipskich papirusach. Ponoć Egipcjanie używali go głównie jako leku do oczu. Dziś szafran jest poszukiwany głównie jako przyprawa do potraw, nadająca intensywny kolor i aromat ryżowi, zupom, sosom oraz poprawiająca smak mięs. Używany jest głównie w kuchni orientalnej, choć Polacy sięgają po niego coraz chętniej. Dziś krokusy dające tę przyprawę uprawiane są w dużych ilościach w regionie Morza Śródziemnego, a najlepszy jakościowo szafran pochodzi z Hiszpanii. Najdoskonalszy szafran powinien mieć ostrą pomarańczową barwę, mocny aromat, ostry a zarazem gorzkawy smak. Jego czas trwałości nie przekracza roku. Szafran uznany jest także jako środek leczniczy – ma właściwości antynowotworowe, antymigrenowe, antybakteryjne. Jest skuteczny w leczeniu depresji. Jak wielu innym przyprawom, tak i szafranowi przypisuje się moc afrodyzjaku – wzmaga potencję.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone