KLOPSIKI Z GRZYBÓW

 10 dkg grzybów suszonych, 15 dkg kaszy gryczanej, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 2 jaja, bulka tarta, 150 ml śmietany, j 10 dkg sera żółtego, sól, pieprz do smaku.Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kaszę opłukać, zalać wy­warem z grzybów (300 ml), dodać tłuszcz (2 dkg), posolić, zagotować. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze pod przykryciem. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Grzyby zemleć razem z kaszą, połączyć z cebulą i koncentratem pomidorowym i jajami, doprawić do smaku.Z przygotowanej masy formować w bułce tartej owalne klopsy.Następnie obsmażyć je ze wszystkich stron, zalać doprawioną śmie­taną, posypać startym serem, zapiec.Podawać z ziemniakami i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone