KOLEJNY ETAP OBRÓBKI

Następnym etapem obróbki wstępnej warzyw jest czyszczenie i rozdrabnianie oraz powtórne mycie. Warzywa korzeniowe należy | skrobać jak najcieniej, usuwając także nasadę liści. Jedynie u pie­truszki pozostawiamy tę część, gdyż nagromadzona jest tu naj większa ilość olejków aromatycznych. Warzywa młode należy skro­bać nożem. U kalafiorów usuwa się liście i głąb oraz poczerniałe lub uszkodzone części zewnętrzne, następnie wkłada na 30 minut do ; wody z dodatkiem octu. Szparagi należy strugać 3 cm poniżej główki,natomiast fasolkę szparagową czyścimy usuwając końcówki oraz  twarde sprężyste włókna. Ogórki, kabaczki i bakłażany obieramy : zaczynając od przeciwnej strony niż nasada szypułki. Rozdrabnianie warzyw uzależnione jest od dalszego ich przeznaczenia.

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)