KOLEJNY ETAP OBRÓBKI

Następnym etapem obróbki wstępnej warzyw jest czyszczenie i rozdrabnianie oraz powtórne mycie. Warzywa korzeniowe należy | skrobać jak najcieniej, usuwając także nasadę liści. Jedynie u pie­truszki pozostawiamy tę część, gdyż nagromadzona jest tu naj większa ilość olejków aromatycznych. Warzywa młode należy skro­bać nożem. U kalafiorów usuwa się liście i głąb oraz poczerniałe lub uszkodzone części zewnętrzne, następnie wkłada na 30 minut do ; wody z dodatkiem octu. Szparagi należy strugać 3 cm poniżej główki,natomiast fasolkę szparagową czyścimy usuwając końcówki oraz  twarde sprężyste włókna. Ogórki, kabaczki i bakłażany obieramy : zaczynając od przeciwnej strony niż nasada szypułki. Rozdrabnianie warzyw uzależnione jest od dalszego ich przeznaczenia.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone