KRUPNIK POLSKI

Krupnik polski 5 L wywaru z kości i warzyw, 2-3 dkg grzybów suszonych, 10 dkg kaszy jęczmiennej, 40 dkg ziemniaków, 8 dkg cebuli, tłuszcz, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kaszę opłukać, zalać wywa­rem, ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki umyc, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kaszy pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z zupą, pokrajanymi w paseczki grzybami, wywarem z grzy­bów, zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone