Kuchnia podhalańska znana nie tylko na Podhalu

Jeden z najbiedniejszych regionów dawnej Polski, czyli Podhale w związku ze swoja biedą miało przełożenie na kuchnię, która składała się przede wszystkim z treściwych ale prostych składników, czyli ziemniaków, kasz i kapusty. Jedno z najbardziej znanych dań góralskich w całej Polsce, nawet śpiewane są o niej piosenki, jest to kwaśnica. Kwaśnica jest to zupa, która nie jest kapuśniakiem. W podstawowej wersji była to tylko woda, kiszona kapusta i ziemniaki a od święta był bogatsza wersja z mięsem a była to baranina albo też wędzone żebra. Oczywiście góry kojarzą się przede wszystkim z owcami, dlatego też nie można sobie wyobrazić kuchni góralskiej bez owczego mleka a co się z tym wiąże najwspanialsze podhalańskie sery: oscypek oraz bundz, które nawet posiadają unijny certyfikat o ochronie nazwy. Z tych serów wytwarza się pasty do chleba na przykład awanturki czy nadzienia do pierogów. Zupą bardzo charakterystyczna dla tego regionu jest zupa zuwaka, która się robi na bazie serwatki, która powstaje jako produkt uboczny w czasie wytwarzania sera, z białym serem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone