Kuchnia Warmii i Mazur bazująca na bogactwie lasów i jezior

Po drugiej wojnie światowej zanikła na pewien czas, czyli do czasów nam obecnych kuchnia tradycyjna, na szczęście jednak przetrwała jako kuchnia regionalna, gdzie zachowały się dania bardzo charakterystyczne dla poszczególnych regionów. Jedną z krain niezwykle bogatą szczególnie w lasy i jeziora jest kraina Warmii i Mazur. Kuchnia bazuje oczywiście na rybach, grzybach i jagodach, czyli to co daje tutejsza natura. W związku z tym, że po drugiej wojnie świtowej osiedliło się na tym terenie bardzo dużo przesiedlonych Polaków zza Buga, również i ta kuchnia się wraz z nimi się zakorzeniła, czyli litewskie oraz ukraińskie kołduny, cepeliny i pierogi. A także jak najbardziej tradycyjna kuchnia z rosołem i żurem a nawet jeszcze czerniną. Przede wszystkim jada się tutaj kiszoną kapustę, groch, ziemniaki, czyli placki ziemniaczane, kiszka ziemniaczana czy babka ziemniaczana. Również można tutaj dostać takie przysmaki jak sękacz, czyli ciasta pieczonego nad ogniem, zużywa się do jego przygotowania kilkadziesiąt jaj.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone