KURKI I PIECZARKI

Kurki po francusku. 1 kg kurek, tłuszcz, 100 ml białego wytrawnego wina,4dkg koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, sól, pieprz i czosnek do smaku.Oczyszczone kurki umyć, osączyć z wody. Następnie włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz i dusić około 30 minut, skrapiając winem. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Kurki wymie­szać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą. Pieczarki „a la kasyno”60 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 10 dkg cielęciny lub mięsa z kury bez kości, 10 dkg ketchupu, sól, pieprz, tymianek, bazylia i majeranek do smaku.Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać w paseczki, usmażyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć, dodać cebulę, zrumienić, skropić wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pieczarki, ketchup i przyprawy.Podawać z ryżem i surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone