KWAS BURACZANY,ŻUR KISZONY

Kwas buraczany 1 kg buraków, 2,5 1 wody, 6-8 dkg chleba razowego, czosnek. Buraki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, ułożyć w garnku i kamiennym lub słoju, zalać ciepłą przegotowaną wodą, dodać po- ; kruszony chleb i posiekany czosnek. Naczynie przykryć gazą lub | płótnem, obwiązać i pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni Następnie przecedzić, przelać do butelek, zakorkować. Przecho- i wywać w zimnym i ciemnym pomieszczeniu. Używać do barszczu ; lub do innych potraw. Żur kiszony 10 dkg mąki żytniej razowej, pytlowej lub owsianej,1/2 1 wody, czosnek.Mąkę zalać ciepłą przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać, dodać czosnek, przelać do garnka kamiennego i pozostawić na kilka : dni w ciepłym miejscu. Żur dodany do zupy nadaje jej kwaśny smak i i przyjemny charakterystyczny zapach.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone