NAJCZĘŚCIEJ SPOŻYWANY NA ŚWIECIE

Dopiero za czasów rewolu­cji francuskiej południowcy, którzy dotarli do stolicy, narzucili po­midory paryżanom, a w latach 1920-1930 warzywo to zaczęło być bardziej popularne w całej Francji. Dzisiaj pomidor jest najczęściej spożywanym warzywem na świecie (89 milionów ton produkowanych rocznie). Roślina ta nie wyjawiła nam jednak jeszcze wszystkich swoich tajemnic, dlatego naukowcy angielscy i amerykańscy coraz częściej się nią interesują. To całkiem niezły rezultat jak na produkt, którego ledwie dotykano zaledwie dwieście lat temu. Bogaty w wodę pomidor zawiera niewielkie ilości składników energetycznych: oko­ło 3% węglowodanów, nieco mniej niż 1% protein, śladowe ilości tłuszczów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone