NAJCZĘŚCIEJ STOSOWANY PŁYN

Najczęściej stosowanym płynem do przygotowywania zup jest wy­war mięsno-jarzynowy. Dlatego też przyrządzenie tego wywaru jest bardzo ważną rzeczą. Przez odpowiedni dobór surowców mo­żemy zwiększyć lub zmniejszyć ilość znajdujących się w nim skład­ników, które mają zasadniczy wpływ na jego smak i zapach. Aby otrzymać wywar dobrej jakości, należy wybrać mięso świeże, po umyciu pokrajać je, włożyć do zimnej wody i powoli ogrzewać do­prowadzając do wrzenia. W zimnej wodzie następuje rozpuszczenie białka mięsa, dzięki czemu może ono przejść do wywaru razem z so­lami mineralnymi, zwiększając wartość odżywczą wywaru. Po za­gotowaniu wywar, należy trzymać na małym ogniu pod przykry­ciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone