NAPAR Z KWIATÓW POMARAŃCZY

Połykanie powietrza. Zaparzyć przez 10 minut łyżkę stołową kwiatów pomarańczy w filiżance wrząt­ku. Pić 2 filiżanki dziennie. Skurcze.  Napar z kwiatów pomarańczy (10 do 15 g na litr).Skurcze żołądka.  Przygotować syrop na bazie gorzkiej skórki pomarańczowej (100 g), alkoho­lu 60% (100 g) i wrzątku (litr); pozosta­wić do naciągnięcia na 6 godzin w za­mkniętym szklanym lub emaliowanym naczyniu; dodać następnie 180 g cukru na 100 g likieru. Zażywać po łyżce sto­łowej po posiłkach. Trawienie.  Przygotować napar ze skórki pomarańczo­wej wysuszonej w piecu lub na słońcu. Po­kroić ją na małe kawałeczki; przewidzieć po 1 łyżeczce na filiżankę wrzątku. Zaburzenia snu.  Pić napar z kwiatów pomarańczy w pro­porcji 10-15 gna litr wody. Można rów­nież połączyć kwiaty pomarańczy z lipą w równych proporcjach, by stworzyć her­batkę ziołową zapewniającą dobry sen.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone