NAZWA ZUPY

Nazwa zupy pochodzi od nazwy głównego składnika nadającego ‚ jęj charakterystyczny smak lub zapach. Ze względu na sposób przy­gotowania zup można je podzielić na kilka zasadniczych grup, i a mianowicie: czyste, zagęszczane, podprawiane i przecierane. Zupy czyste (rosoły, buliony, barszcze) przyrządy się z wywarów, i Podaje się je przeważnie w filiżankach z różnymi dodatkami, jak: i paszteciki, kulebiaki, grzanki, czesterki, paluszki, krusztadki, ba- ; beczki itp., albo w wazie z osobno ugotowanymi kluskami, ryżem, : makaronem, kaszą, pulpetami. Zupy te mogą być także podstawą : do sporządzania zup zagęszczanych i podprawianych. Zupy czyste posiadają niewielką wartość kaloryczną, jednak ze względu na swe zalety smakowe, aromatyczne i odżywcze (buliony) zasługują na umieszczanie ich w jadłospisach.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone