Niezdrowy charakter kuchni włoskiej

Kuchnia włoska stanowi bardzo specyficzny rodzaj kuchni. Istnieje bowiem w niej jeden, podstawowy składnik, którym jest makaron. Makaron dodawany jest niemal wszędzie. Oprócz podstawowych dań typu spaghetti, które wywodzi się prosto z Włoch, również odnajdziemy go w przeróżnych sałatkach i innych faszerowanych daniach. Różnorodne postacie oraz smaki makaronów są na porządku dziennym w typowej włoskiej kuchni. Makarony jednak nie należą do najzdrowszych produktów żywnościowych. Ich nadmierna ilość powoduje szybki proces przybierania na wadze. Włosi zatem borykają się z poważnym problemem otyłości. Oprócz często występującego makarony, kuchnia włoska charakteryzuje się także sporymi ilościami poszczególnych porcji. Jedzenie jest dla Włochów rytuałem, a nie dostarczaniem organizmowi odpowiednich mikroelementów. Jedzą oni znaczne ilości mało zbilansowanych pokarmów. Wszelkiego rodzaju pizze oraz lasagne również należą do dań włoskich i również nie są korzystne dla naszego organizmu. kuchnia włoska zatem może stanowić odskocznię w naszych eksperymentach kulinarnych, aczkolwiek nie powinna zdominować przygotowywanych, przez nas, potraw.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone