OBIERANIE POMIDORA

Nigdy nie należy odrywać ogonka z po­midora przed umyciem go. Obierając ze skórki, naciąć pomidora w krzyżyk Zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie: skórka odejdzie teraz z łatwością. Aby usunąć pestki z pomidora, wystarczy ścisnąć go delikatnie w dłoni po przecięciu na pół — miąższ i pestki odejdą same. Nigdy nie używać aluminiowych lub miedzianych garnków do gotowania po­midorów. Kwas w nich zawarty reaguje z metalem i zmienia kolor sosu. Jeśli sos ze świeżych pomidorów nie jest wystarczająco bogaty w smak, dodaj­my odrobinę czerwonego wina, oliwy z oliwek, soku z cytryny lub octu bal­samicznego.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone