OBRÓBKA WSTĘPNA

Jeśli składnikiem zupy są warzywa, to należy zwrócić szczególną uwagę na ich właściwą obróbkę wstępną. Pierwszą czynnością jest j przesortowanie warzyw, polegające na usunięciu zepsutych sztuk S lub ich części. Następnie warzywa należy bardzo dokładnie umyć, i ponieważ są one zanieczyszczone ziemią, w której znajdują się drobnoustroje, środki owadobójcze i herbicydy. Warzywa korzeniowe, ziemniaki, kapustę, ogórki, kabaczki, bakłażany oraz pomidory dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa liściowe  natomiast myjemy i płuczemy w naczyniu zmieniając wodę, aż będzie czysta. Po umyciu warzywa należy ułożyć na sicie w celu odsączenia nadmiaru wody. Przed myciem porów trzeba odciąć górne i odcinki liści oraz korzenie z twardą piętką, a pozostałą część przekrajać wzdłuż.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone