OLEJ SOJOWY

Olej sojowy ma postać płynny i jest mniej lub bardziej żółty, w zależ­ności od natury ziaren i sposobu jego ekstrakcji; świeży olej sojowy ma dość mocny zapach fasolki, który z upły­wem czasu łagodnieje. To doskonały olej stołowy; zawartość kwasu linole­inowego czyni go wrażliwym na wy­soką temperaturę. Przed utlenianiem chroni go witamina E będąca również jego składnikiem. Bogactwo kwasów tłuszczowych. umieszcza soję na pierwszym miejscu zaraz po oleju słonecznikowym i czy­ni ją wyjątkowo korzystną dla zdrowia w przypadkach podwyższonego pozio­mu cholesterolu i miażdżycy. Soja zawdzięcza je głównie izoflawo- nom dzięki ich działaniu estrogenowe­mu i antyoksydacyjnemu. Amerykańska Agencja do żywności i Leków przyznała, iż soja „redukuje ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia”.Wreszcie soja odgrywa ważną rolę w leczeniu dolegliwości związanych z menopauzą (uderzenia gorąca i roz­rzedzenie struktury kostnej).

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone