OLEJE LECZNICZE

Warto wiedzieć, iż zaparzanie rośliny w oliwie pozwala wydobyć jej aktywne składniki. Przygotowanie oleju leczniczego na zimno polega na macerowaniu roślin (lipy, tymianku, mięty, czosnku, cebuli i innych) w oliwie przez wiele tygodni. Oliwa z oliwek doskonale się do tego nadaje, gdyż niemal nigdy nie jełczeje. Pod wpływem światła roślina uwalnia w oliwie swoje główne aktywne składniki. To najlepszy sposób na przygotowanie olejów leczniczych na bazie świeżych roślin, bardzo skutecznych w walce z kaszlem i bólem. Przygotowanie tych specyfików na ciepło pozwala otrzymać oleje lecznicze stosowane do nacierania skóry, łagodzenia bólów reumatycznych i artretycznych, poprawiania krążenia i rozluźniania mięśni.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone