OLIWA UŁATWIA TRAWIENIE

Po­prawia gęstość mineralną kości kręgo­słupa, dzięki czemu można ją uznać za doskonały środek zapobiegający osteo­porozie. Wreszcie warto wiedzieć, że oliwa wpływa na właściwe działanie pęcherzyka żółciowego. Innymi słowy, ułatwia trawienie, a ludowe przysłowie, które radzi, by spożywać łyżkę stołową oliwy przed sutym posiłkiem, nie ma w sobie nic osobliwego! Oliwa z oliwek smakuje równie dobrze na surowo, jak i w potrawach gotowa­nych lub smażonych. Na surowo polewa się nią warzywa lub dodaje do sosu wi- negret: wtedy korzystamy w pełni z jej bogactwa witaminy E. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone