OLIWA Z OLIWEK

Cenna spuścizna Egiptu i starożytnej Grecji, oliwa z oliwek żywi ludzkość okolic Morza Śródziemnego od tysięcy lat. Życiodajne drzewko oliwne ma wiele dobroczynnych właściwo­ści, których dowiedli zarówno starożytni, jak i dzisiejsi naukowcy. Współcześnie uznaje się znaczącą rolę oliwy z oliwek w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Oliwa obniża poziom cholesterolu we krwi i podwyższa poziom lipoprotein dużej gęstości (stanowiących ochronę przed miażdżycą). Wpływa ona również na właściwy rozwój kości. Kwas olejowy pomaga bowiem w wiązaniu wapnia w zrębach tkanki kostnej. Tak więc spożywana regularnie, w towarzystwie produktów antyoksydacyjnych lub zamiast masła do smażenia, oliwa z oliwek, zwana także „płynnym złotem”, ubarwia naszą codzienność, rozta­czając piękny aromat. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone