PIECZARKI PO PARYSKU I PO KAPITAŃSKU

Pieczarki po kapitańsku 60 dkg pieczarek, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 4 jaja, natka pietruszki, 10 dkg sera żółtego, 5 dkg ketchupu, sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.Pieczarki oczyścić, umyć, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłu­kać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać pieczarki, dusić na małym ogniu często mieszając. Następnie wbić umyte jaja, posypać przy­prawami, posiekaną natką pietruszki i startym serem, skropić ket­chupem i zapiec.Podawać z ziemniakami i surówkami. Pieczarki po parysku60-80 dkg pieczarek, tłuszcz, 10 dkg cebuli, 100 ml białego wytrawnego wina, 1-2 dkg mąki, 150 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz i czosnek do smaku.Pieczarki oczyścić, umyć, większe przekrajać na pół, włożyć na sil­nie rozgrzany tłuszcz, podsmażyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać do pieczarek razem z winem i czosn­kiem, dusić do miękkości. Pod koniec duszenia oprószyć mąką, wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, zagotować i do­prawić do smaku.Podawać z ryżem i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone