PIECZARKOWA PO BALATOŃSKU I KAPITAŃSKU

Zupa pieczarkowa po balatońsku 8 dkg cebuli, 25 dkg pieczarek, 6-8 dkg słoniny wędzonej, 1,5 1 wywaru ż mięsa i warzyw, 5 dkg kiełbasy wędzonej, 150 ml śmietany, 2 dkg mąki, sól, pieprz i papryka mielona do smaku.Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę. Słoninę pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę i pieczarki, pod­smażyć, zalać wywarem, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrajaną w półplasterki kiełbasę. Śmietanę wymieszać z mąką, wlać do zupy, zagotować i doprawić do smaku. Zupa pieczarkowa po kapitańsku 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 5 dkg koncentratu pomidorowego, 5 dkg cytryny, 1,5 1 wywaru z drobiu,150 ml śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz,papryka mielona do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, podsmażyć. Cytrynę umyć, sparzyć wrzą­cą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki usuwając pestki, połączyć z wywarem, przygotowanymi pieczarkami, śmietaną, chwilę pogotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Podawać z kluskami francuskimi.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone