POLEWKA SŁOWIAŃSKA

Polewka słowiańska; 10 dkg boczku wędzonego, 6-8 dkg pieczarek, 6-8 dkg cebuli, 15 dkg kapusty włoskiej, 10 dkg szynki, 1,5 1 wywaru z kości I warzyw, 2 dkg koncentratu pomidorowego, 15 dkg ogórków kwaszonych, 150 ml śmietany, 2 dkg mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka mielona do smaku, 4 plasterki obranej cytryny. Boczek drobno pokrajać, częściowo stopić. Pieczarki i cebulę oczyś­cić, opłukać razem z kapustą, pokrajać w kostkę razem z szynką, włożyć do boczku, podsmażyć, zalać wywarem, ugotować. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy oraz obrane i pokrajane w paseczki ogórki Polewkę połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować. i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki, wyporcjować i po­łożyć na wierzchu po plasterku obranej cytryny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone