POLEWKA UŁAŃSKA I KAPITAŃSKA

Polewka po kapitańsku 5 dkg grzybów suszonych, 60 dkg ziemniaków 5 1 wody, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 6-8 dkg mąki, jajo, natka pietruszki, sól, czosnek i pieprz do smaku. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Ziemniaki umyć, -obrać, opłu­kać, pokrajać w kostkę, zalać wodą, ugotować. Cebulę obrać, opłu­kać, drobno pokrajać, usmażyć. Z mąki i jaja zrobić twarde ciasto, zetrzeć na tarce o dużych otworach, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania razem z cebulą i pokrajanymi w paseczki grzy­bami Polewkę posypać natką pietruszki, doprawić do smaku. Polewka ułańska 4 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, 3 dkg mada,15 dkg chleba razowego, 1,5 1 rosołu, 2 dkg rodzynków, natka pietruszki, 2 jaja ugotowane na twardo, sól,gałka muszkatołowa do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać pokrajany w kostkę chleb, lekko zrumienić, zalać rosołem, dodać grzyby, wywar z grzybów i opłukane rodzynki, chwilę pogotować. Następnie połączyć z posiekaną natką pietruszki oraz pokrajanymi w cząstki jajkami, doprawić do smaku i zaraz podawać.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone