POMARAŃCZA

Pomarańcza to wielka podróżniczka. Spadkobierczyni długiej histo­rii, ujrzała światło dzienne, jak jej rozliczni kuzyni, w górach Chin, gdzie uprawia się ją od ponad czterech tysięcy lat. Powszechnie uznawana i doceniana, stała się w miarę upływu lat jednym z najbardziej pożądanych owoców, zyskując przydomek „królowej cytrusów”. Swego czasu oliwa z pomarańczy (otrzymywana poprzez wy­tłaczanie skórki pomarańczowej) stanowiła lekki tonik stosowany w wypadku chorób nerwowych, zapalenia oskrzeli i problemów trawiennych. W XVIII wieku owoc ten używany był do leczenia melancholii, problemów sercowych, kolek… Miał również działać w przypadku ataków histerii, spazmów i bólów żołądka.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone