POMIDOR

Pomidor pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej. Europejczycy po raz pierwszy spróbowali go w XVI wieku. Choć w kilku językach jego nazwa zachowała korzenie azteckie (tomalt), Włosi nazywali go „złotym jabłkiem”, a mieszkańcy Prowansji „jabłkiem miłości”. Jed­ni i drudzy bardzo szybko pokochali pomidora i zaczęli uprawiać. Anglicy, o wiele bardziej bojaźliwi, unikali go aż do początku XX wieku, zalecając nawet gotowanie go przez trzy godziny przed wło­żeniem do ust ze względu na toksyczność! Przez długi czas uważano go za truciznę, wierzono, że powoduje choroby. Nie jest to jednak aż tak dziwne, biorąc pod uwagę, że jego liście, łodygi i niedojrza­łe owoce zawierają toksyczny alkaloid. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone