POMIDOR W KUCHNI

Pomidor można spożywać na surowo, po ugotowaniu lub usmażeniu, a możliwo­ści jego zastosowania w kuchni są bardzo liczne — trudno wręcz wyobrazić sobie posiłek bez niego. Surowe, smażone, w postaci puree lub soku, pomidory oferują szeroki wachlarz przeróżnych smaków. Chrupiące pomidory z solą. Nie ma nic lepszego nad surowy pomidor z odrobiną soli, by zaspokoić lekki głód. Jeśli będziemy jeść 2 lub 3 pomidory dziennie, organizm otrzyma dzienną dawkę witamin.Pomidory po prowansalsku.  Pomidory należy usmażyć lub upiec, posypawszy je lekko posiekanym czosn­kiem i ziołami (np. tymiankiem). Crostini z pomidorem.  Przygotować kroniki chleba natarte czosnkiem i nałożyć na nie po plasterku pomidora oraz — jeśli mamy ochotę — sera (koziego lub mozzarelli). Całość skropić oliwą z oliwek. Przyda się też odrobina fantazji: oliwki i dowolne zioła! Gaspacho z pomidorów.  Zmiksować 4 duże pomidory obra­ne ze skórki, 4 łyżki miękiszu chleba, 4 rozgniecione ząbki czosnku. Doda­wać następnie kropla po kropli oliwę z oliwek. Dodać 1 cebulę pokrojoną na cienkie paski, 1 paprykę i 1 ogórka, sól i pieprz. Rozcieńczyć całość 3 szklanka­mi wody. Zupę podawać schłodzoną.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone