POTRAWY GRZYBOWE

1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski lub maślaki), 10 dkg cebuli, tłuszcz, 15 dkg ryżu, 10 dkg ketchupu, 2 żółtka, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku. Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umyć, pokrajać w pa- ; sęczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć,dodać grzyby, dusić do miękkości. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, połączyć z grzybami,ketchupem i żółtkami, doprawić do smaku, posypać startym serem, : zapiec.  Grzyby „a la Skobeleff”80 dkg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski lub maślaki), 10 dkg cebuli, tłuszcz, 10 dkg boczku wędzonego, 15 dkg kaszy gryczanej, białko z 1 jaja,300 ml wywaru z kości i warzyw, 150 ml śmietany, sól, pieprz do smaku. Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę), umyć, pokrajać w pa-‚ sęczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać grzyby, dusić na małym ogniu do miękkości często mieszając. Bo­czek pokrajać w kostkę, stopić, wymieszać z kaszą i białkiem, wy­suszyć, zalać wrzącym wywarem, zagotować. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, ugotować na parze.’ Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, nałożyć doprawio­ne grzyby, przykryć kaszą, polać doprawioną śmietaną, zapiec.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone