PRZY ZAKUPIE OLIWY Z OLIWEK

Jeśli decydujemy się używać jej do gotowania, zarezerwuj­my ją do potraw smażonych lub duszo­nych, unikajmy natomiast stosowania jej do potraw smażonych w głębokim oleju. Używajmy również oliwy do na­tłuszczania papieru, w który owiniemy mięso do pieczenia. Przy zakupie wy­bierajmy raczej oliwę tłoczoną na zimno (naturalny mechaniczny proces, znany już za czasów egipskich, od 3000 lat). Wylejmy oliwę, jeśli mamy wrażenie, że zjełczała. Dobrze jest zaopatrzyć się w specjalny dzbanuszek na oliwę, który ułatwi nam jej dozowanie. Oliwę należy przechowywać z dala od światła i wysokiej temperatury: na przykład w szafce. Po otwarciu butelki oliwa zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, lepiej jednak wybierać niewielkie opakowania.

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)