PRZY ZAKUPIE OLIWY Z OLIWEK

Jeśli decydujemy się używać jej do gotowania, zarezerwuj­my ją do potraw smażonych lub duszo­nych, unikajmy natomiast stosowania jej do potraw smażonych w głębokim oleju. Używajmy również oliwy do na­tłuszczania papieru, w który owiniemy mięso do pieczenia. Przy zakupie wy­bierajmy raczej oliwę tłoczoną na zimno (naturalny mechaniczny proces, znany już za czasów egipskich, od 3000 lat). Wylejmy oliwę, jeśli mamy wrażenie, że zjełczała. Dobrze jest zaopatrzyć się w specjalny dzbanuszek na oliwę, który ułatwi nam jej dozowanie. Oliwę należy przechowywać z dala od światła i wysokiej temperatury: na przykład w szafce. Po otwarciu butelki oliwa zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, lepiej jednak wybierać niewielkie opakowania.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone