PRZYSWAJALNOŚĆ POTRAW Z GRZYBAMI

Przyswajalność potraw grzybowych w pewnym stopniu zależna jest od sposobu ich przyrządzenia, częściowo również od dodatku róż- lych przypraw. Ogólnie można stwierdzić, że im bardziej rozdronione i staranniej przyrządzone są grzyby, tym łatwiej organizm .Ludzki je trawi. Jest to ogólna rada dla wszystkich gotujących potrawy z grzybów.świeżych grzybów nie można przetrzymywać, konieczne jest na­tychmiastowe ich przerabianie. Grzyby stare, robaczywe i nad- psute są szkodliwe dla zdrowia, dlatego należy je usunąć. Jadalne grzyby zepsute są równie szkodliwe jak grzyby trujące. Grzyby przygotowuje się w następujący sposób: odcina się kapelu­sze, skrobie trzony i odcina ich dolną część, następnie płucze się kilka razy. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone