ROSÓŁ ROSSINI

Rosół „Rossini” 80 dkg mięsa z kury, 35 dkg włoszczyzny z kapustą włoską, 2 1 wody, 5 dkg tapioki, 200 ml wody, 5 dkg masła, 10 dkg mąki, 2-3 jaj, 5 dkg pieczarek, 10 dkg wątróbki, 3 dkg tłuszczu, natka pietruszki, sól, przyprawa do zup i pieprz do smaku.Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczoną i opłu­kaną włoszczyznę. Rosół przecedzić, wsypać tapiokę, zamieszać, ugotować na małym ogniu i doprawić do smaku. Wodę (200 ml) zagotować z masłem, wsypać posiekaną mąkę, odstawić z ognia, rozbić grudki. Następnie postawić na płycie kuchennej, lekko pod­grzewać ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Gar­nek odstawić, ciasto lekko przestudzić, wbijać po jednym jajku, dobrze wyrabiając. Blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyciskać przez „szpryckę” formując drobny groszek. Piec około 10 minut w gorącym piekarniku. Po upieczeniu ochłodzić w otwartym pie­karniku, gdyż raptownie wyjęte kulki łatwo opadają. Pieczarki i wątróbkę oczyścić, opłukać, usmażyć, wystudzić, zemleć i doprawić do smaku. Potem specjalną „szprycką” napełnić nadzieniem gro­szek. Rosół doprawić, włożyć groszek, posypać posiekaną natką pietruszki, zaraz podawać.Mięso z kury podawać jako drugie danie z odpowiednio dobranymi dodatkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone