SKŁAD OLIWY Z OLIWEK

Oprócz skuteczności w walce ze szkodliwy­mi tłuszczami oliwa z oliwek jest niezwykle ważnym pomocniczym środkiem leczniczym. Używana do nacierania, przemywania lub w postaci naparu (z liści drzewka oliwnego) przynosi ulgę w wielu schorzeniach wynikających ze stresującego trybu życia i zanieczysz­czonego środowiska. Głównym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek (stanowiącym 55 do 83% ca­łości) jest kwas oleinowy, nienasycony kwas tłuszczowy jednozasadowy. Oliwa z oliwek zawiera również kwasy tłuszczowe nasycone (8 do 14%), polikwasy nie­nasycone (4 do 20%) i antyoksydanty, takie jak witamina E i polifenole. Dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych jednozasadowych nienasyconych oliwa z oliwek niewątpliwie zapobiega odkładaniu się cholesterolu we krwi i po­maga w leczeniu jego podwyższonego poziomu, jednej z głównych przyczyn miażdżycy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone