SKŁAD POMIDORA

Węglowodany (wodziany węgla) re­prezentowane są głównie przez frukto­zę i glukozę, cukry szybko asymilowane niewielkie ślady rzadszych cukrów, jak pentozany lub heksozany. Kwasy organiczne naturalne (przede wszystkim kwas cytrynowy i kwas jabł­kowy) nadają pomidorowi lekko kwaśny smak. Włókna pomidora (głównie celu­loza i hemiceluloza, ślady pektyn) obec­ne są w ilości około 1,2 g na 100 g, zgro­madzone głównie w skórce i pestkach.  Wśród minerałów pomidora domi­nuje potas (stanowi on blisko połowę wszystkich minerałów!). Pomidor obfi­tuje również w chlor, fosfor i magnez.  Mikroelementy: warto wymienić za­uważalne ilości żelaza i cynku, a także śla­dy kobaltu, niklu, fluoru, boru i selenu. Wszystkie rozpuszczalne w wo­dzie witaminy są obecne w pomi­dorze, poczynając od witaminy C, której poziom może się wahać od 10 do 30 mg.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone