SKŁAD POMIDORA

Węglowodany (wodziany węgla) re­prezentowane są głównie przez frukto­zę i glukozę, cukry szybko asymilowane niewielkie ślady rzadszych cukrów, jak pentozany lub heksozany. Kwasy organiczne naturalne (przede wszystkim kwas cytrynowy i kwas jabł­kowy) nadają pomidorowi lekko kwaśny smak. Włókna pomidora (głównie celu­loza i hemiceluloza, ślady pektyn) obec­ne są w ilości około 1,2 g na 100 g, zgro­madzone głównie w skórce i pestkach.  Wśród minerałów pomidora domi­nuje potas (stanowi on blisko połowę wszystkich minerałów!). Pomidor obfi­tuje również w chlor, fosfor i magnez.  Mikroelementy: warto wymienić za­uważalne ilości żelaza i cynku, a także śla­dy kobaltu, niklu, fluoru, boru i selenu. Wszystkie rozpuszczalne w wo­dzie witaminy są obecne w pomi­dorze, poczynając od witaminy C, której poziom może się wahać od 10 do 30 mg.

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)