SOJA

Soja stała się nieodłącznym elementem diety żywieniowej Euro­pejczyków już trzydzieści lat temu, choć odgrywa w niej bardzo ograniczoną rolę. Słabo znana we Francji, stanowi jednak pewną odmianę w dodatkach do posiłków. Tak naprawdę znamy przede wszystkim kiełki soi, które są tylko jedną z części tej cudownej ro­śliny strączkowej. Na Wschodzie, w szczególności w Chinach i Japonii, ziarna soi (fasolka mungo) są używane już od tysiącleci. Zresztą właśnie fasolka i jej pochodne mają największą wartość odżywczą. Ta roślina strącz­kowa odznacza się wielką różnorodnością otrzymywanych z niej pro­duktów, takich jak: mleko, olej, tofu, seitan czy miso.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone