SUBSTANCJE AROMATYCZNE W POMARAŃCZY

Działanie to, połączone z właściwościami witaminy C, jest jeszcze bardziej wzmocnione obecnością wita­miny E. Liczne substancje aromatyczne uczestniczą w tworzeniu smaku i zapa­chu pomarańczy. Są to złożone składniki charakteryzujące ten owoc: cytral, limo- nen, aldehyd, triterpen, ester itd. Zapachy skoncentrowane są w wakuolach i kie­szonkach wydzielniczych obecnych w skó­rze (pozyskuje się z nich olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, far­maceutycznym i perfumeryjnym). Pomarańcza dostarcza znaczącej ilości błonnika bardzo dobrej jakości (50% pektyn), doskonale tolerowanego przez organizm i ułatwiającego perystaltykę je­lit. Ponadto pektyna ze względu na swoje właściwości żelujące hamuje przenikanie cukrów i zmniejsza wchłanianie chole­sterolu, który wyłapuje i usuwa wraz ze stolcem, ograniczając przez to ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone