TYMIANEK

Charakterystyczny element flory śródziemnomorskiej, powszechnie spotykany wśród prowansalskich zarośli. Znany przede wszystkim ze względu na swój aromat, ma także dużo właściwości leczniczych. Od czasów starożytnych roślina ta służyła do zwalczania robaków, pasożytów i miazmatów (bukiety tymianku rozkładano w domach lub używano go do okadzania).Aktywne składniki tymianku należą do rodziny fenoli. Pierw­szy z nich, tymol, ma właściwości antyseptyczne. Dobrze znany we współczesnej farmakologii, posiada również działanie rozkurczające. Drugi, karwakrol, jest wyłącznie antyseptykiem.Napar z tymianku jest dziś szeroko stosowany przez miesz­kańców południa Francji w przypadkach wychłodzenia organizmu, niestrawności lub po prostu zamiast herbaty. Warto więc sięgnąć po bukiet tymianku, gdy koleżanka przyjdzie do pracy chora na grypę. Jeśli będziemy używać tymianku pod wszystkimi możliwymi posta­ciami, unikniemy grypy i innych przykrości.Nasza rada: niech tymianek stanie się elementem naszej higie­ny życia!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone