WIADOMOŚCI OGÓLNE O GRZYBACH

Grzyby jadalne pod względem swego składu chemicznego zbliżone są częściowo do produktów mięsnych, częściowo zaś do warzyw i owoców. Podobnie jak i warzywa nie stanowią one wysokokalo­rycznego pożywienia. W ich składzie chemicznym zwraca uwagę duża zawartość wody (w świeżych grzybach przeciętnie około 90%). Pod względem zawartości wody i węglowodanów grzyby zbliżone są do warzyw, pod względem zaś ilości białka do mięsa. Trzeba jed­nak zaznaczyć, że białko grzybów jest niepełnowartościowe i sta­nowi tylko dwie trzecie wszystkich związków azotowych grzybów. Pozostała część to tzw. grzybnik, związek nie trawiony przez orga­nizm człowieka, a ponadto utrudniający trawienie innych składni­ków. Z tego względu grzyby mają opinię ciężko strawnych.


Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone