WINO

Wino związane jest z ludzkością od zarania dziejów. Dar bogów dla jednych, symbol świątecznej zabawy, wyzwolenia i rozpusty dla dru­gich, uznawane było również przez lekarzy — poczynając od Hipo- kratesa — za zesłany przez Opatrzność lek. Jeśli zanalizujemy sam jego aspekt terapeutyczny, należałoby istotnie uznać wino za cudowne remedium. Dzień po dniu przy­czynia się ono do utrzymywania w dobrym stanie naszych tętnic i zwalcza choroby układu krążenia. Wino może więc, z zachowaniem przyzwoitego umiaru, w to­warzystwie pozostałych cudownych produktów żywnościowych przy­czynić się do zmiany diety na naturalną i antyoksydacyjną. Z punktu widzenia chemicznego wino to sfermentowany sok z winogron skła­dający się w 90% z wody oraz z kilkuset innych naturalnych składników. Napój ten zawiera kwasy organiczne (takie jak kwas winowy, jabłkowy, bursztynowy…), niewielkie ilości niesfermentowanych cukrów (glukoza i fruktoza), taniny i pig­menty flawonoidów.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone