WYSOKA WARTOŚĆ ODŻYWCZA POMIDORA

Prowitamina A (karoten) wpływa na czerwony kolor pomidora (w połączeniu z likopenem, który nie ma jednak działania witaminowego). Witaminy z grupy B są stosunko­wo liczne, obecne niemal wszystkie, łącznie z biotyną (Bg) i kwasem folio­wym (B9). 4 Pomidor jest więc produktem o ni­skiej energetyczności, a jednak dobrze zaopatrzonym w minerały i witami­ny. Posiada wysoką wartość odżywczą. Dostarcza znaczących ilości witami­ny C, prowitaminy A i licznych wita­min z grupy B. Zawarte w nim mine­rały wpływają na właściwą równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Pomidor należy do warzyw o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Jest składni­kiem zrównoważonej diety, która powinna być lekka i niezbyt kaloryczna, zaopa­trzona w „zabezpieczające elementy” oddziaływające wspólnie na liczne funkcje organizmu.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Kajetan. Bardzo serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów. Będę tu opisywał rzeczy związane z kuchnią, ale wierzę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie!
© Wszelkie prawa zastrzeżone