Zalety kuchni makrobiotycznej

Człowiek żyjąc w danym środowisku naturalnym, powinien nieustannie dążyć do zachowania jak największej harmonii z otaczającą go przyrodą i całym kosmosem. Makros pochodzi z języka greckiego i znaczy wielki, długi, bios natomiast oznacza życie. Podstawowymi pojęciami makrobiotyki które występują również w kuchni makrobiotycznej są jin i jang. Są to dwie pierwotne, nawzajem uzupełniające się siły, które nazywano też ruchem i spoczynkiem, plusem i minusem. Wszelkie produkty żywnościowe mogą być bardziej jin lub jang, dlatego ich odpowiednie komponowanie ma bardzo duże znaczenie dla jakości smakowych i zdrowotnych danej potrawy. Najważniejsze produkty kuchni makrobiotycznej to: pełne zboża, warzywa (również morskie), rośliny strączkowe, owoce, orzechy, w mniejszych ilościach ryby i produkty zwierzęce. Bardzo ważny w kuchni makrobiotycznej jest sposób gotowania (na parze lub w szybkowarze), a także sposób krojenia np. warzyw (ostrym nożem). Potrzebne są też garnki najlepiej żeliwne lub z nierdzewnej stali i drewniane łyżki do mieszania pokarmów. Posiłki powinny być spożywane regularnie, a każdy kęs dokładnie przeżuwany.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone